BAHA of Bone Anchored Hearing Aid
Slechthorenden hebben moeite om op normale wijze deel te nemen aan het dagelijkse leven. Een klassiek hoortoestel is meestal de oplossing. Een groep patiënten kan geen gebruik maken van de klassieke hoortoestellen. Sommige van deze groep kunnen goed geholpen worden met het Botverankerd Hoortoestel (BAHA – Bone Anchored Hearing Aid).
Werking
Geluid bereikt ons op twee manieren: door luchtgeleiding en d.m.v. beengeleiding. Bij de luchtgeleiding wordt het geluid via de gehoorgang, het trommelvlies en de gehoorbeentjes op het slakkenhuis overgebracht, terwijl bij de beengeleiding het geluid direct via het bot van de schedel naar het slakkenhuis wordt overgebracht zonder dat het middenoor hierbij betrokken wordt. Hoortoestellen die gebruik maken van luchtgeleiding worden achter het oor geplaatst met een oorstukje in de gehoorgang, of passen soms zelfs helemaal in de gehoorgang. Sommige slechthorenden kunnen dergelijk toestel niet gebruiken omwille van aangeboren afwijkingen van de gehoorgang of chronische ontstekingen van het middenoor of van de uitwendige gehoorgang. Voor deze slechthorenden bestaan er beengeleidinghoortoestellen.. Hoortoestellen die gebruik maken van beengeleiding worden gedragen in de vorm van een diadeem of worden door een brillenpoot op zijn plaats gehouden. Deze oplossing wordt vaak als oncomfortabel ervaren. Hoofdpijn en pijnlijke plekken van de huid, veroorzaakt door de druk van de beengeleider op het hoofd, zijn veel voorkomende problemen. Andere bezwaren van de beengeleider zijn een slechte geluidskwaliteit, een hoog batterijverbruik en de instabiliteit van het toestel. Om deze problemen te vermijden kan een botverankerd hoortoestel worden aangepast. Dit BAHA-systeem (Bone Anchored HearingAid) gebruikt een kleine titanium botschroef die op het rotsbeen achter het oor wordt geïmplanteerd.. Daarop komt een koppelingsstuk dat doorheen de huid naar buiten steekt. Na een genezingsperiode kan het BAHA hoortoestel op dit koppelingsstuk worden aangesloten.
Of u een geschikte kandidaat bent voor een BAHA wordt op voorhand uitgetest d.m.v. een beengeleider .
Wie komt in aanmerking voor een BAHA
Het BAHA-systeem kan een oplossing bieden voor mensen die hoortoestel nodig hebben maar kampen met blijvende problemen van de uitwendige gehoorgang of het middenoor. Ook bij eenzijdige doofheid bestaat er een indicatie voor de BAHA.Doordat de BAHA door middel van beengeleiding werkt, is de aanwezigheid van een gehoorgang of een normaal functionerend middenoor niet vereist. Volgende aandoeningen bij slechthorenden komen in aanmerking voor een BAHA:
- chronische middenoorontsteking.
- chronische uitwendige oorontsteking.
- afwezig zijn van de uitwendige gehoorgang.
- eenzijdige doofheid.
Ingreep en nazorg
De chirurgische behandeling wordt bij volwassenen in één enkele ingreep uitgevoerd. Onder algemene of lokale verdoving wordt een titanium schroef van 3-4 mm lengte in het bot direct achter het oor geïmplanteerd. Deze schroef noemen wij een implantaat of fixture. De plaats die voor het implantaat wordt gekozen, is meestal de kant van de schedel met de beste beengeleiding.
Daarna wordt het koppelingsstuk in titanium (abutment) doorheen de huid op de schroef vastgemaakt. Deze opbouw zorgt voor een directe verbinding tussen het BAHA-hoortoestel en het implantaat. Na 3 tot 4 maanden zal het implantaat stevig in het bot verankerd zijn.
Eén week na de operatie wordt het verband rondom het koppelingsstuk vervangen. Dit gebeurt op de consultatie.
Na enkele weken kan het BAHA-hoortoestel door een audioloog worden aangepast.
Bij deze aanpassing zal de audioloog u de volume- en toonregeling uitleggen. Verder zal hij u tonen hoe u het BAHA hoortoestel op het koppelingsstuk kunt bevestigen en hoe u het weer los kunt maken. In dit stadium is het nuttig om een vriend(in) of familielid mee te brengen. Deze kan u dan helpen met het plaatsen en verwijderen van het toestel tot u er zelf voldoende mee vertrouwd bent.
In de handleiding vindt u uitleg over hoe het toestel wordt aangepast, hoe u het kunt bedienen en hoe u het hoortoestel dient te onderhouden.
Uw audioloog zal meer informatie verstrekken over de verschillende modellen. Tevens kan hij/zij u adviseren hoe u de BAHA met andere luisterfaciliteiten kunt combineren.
Een paar weken na de eerste aanpassing wordt u verzocht uw BAHA hoortoestel op de consultatie te laten controleren. Bovendien krijgt u een paar gehoortesten om de resultaten van de behandeling te beoordelen. Een opvolgingsonderzoek vindt plaats na ongeveer 4-6 maanden. Daarna dient u iedere 6-12 maanden op controle te komen.
OPMERKING:
Het is van zeer groot belang dat u de huid rondom het koppelingsstuk dagelijks reinigt (of laat reinigen). U krijgt instructies over de manier waarop u dat moet doen. Voor vragen over het onderhoud van uw BAHA Hoorstoestel en het koppelingsstuk kunt u altijd bij uw arts en audicien terecht.
BAHA of uitwendige beengeleider?
- De BAHA is meestal veel comfortabeler dan de uitwendige beengeleiders.
- De BAHA zit stevig op zijn plaats dankzij de aansluiting op het implantaat.
- De geluidskwaliteit van de BAHA wordt meestal als beter ervaren dan die van een conventionele beengeleider. Ook het verstaan van spraak in een lawaaierige omgeving is vaak veel beter.
- Het batterijverbruik van de BAHA blijkt vaak lager te zijn dan dat van uitwendige beengeleiders.
- De meeste mensen die een BAHA dragen vinden dit type hoortoestel cosmetisch aanvaardbaar.
- Mensen die voorheen een in de bril ingebouwde beengeleider droegen, hadden daarvoor een stevig en zwaar montuur nodig. Zij kunnen met een BAHA nu op een lichtere en elegantere brilmontuur overschakelen of kunnen het nu zelfs zonder bril stellen.
BAHA of luchtgeleidingstoestel?
- Bij een infectie van het middenoor of van de uitwendige gehoorgang (looporen, jeuk en pijn) verbetert of verdwijnt deze meestal wanneer de gehoorgang na plaatsing van een BAHA opengelaten wordt.
- Het probleem van fluiten of piepen komt bij BAHA niet voor.
- In veel gevallen wordt de BAHA cosmetisch aantrekkelijker gevonden dan het luchtgeleidingstoestel dat voorheen werd gedragen.
- Onderzoek heeft aangetoond dat BAHA gebruikers hun hoortoestel per dag langer dragen dan gebruikers van andere gehoortoestellen.
OPMERKING:
Mensen die luchtgeleidingshoortoestel gewoon waren zijn soms van mening dat geluidskwaliteit en volume van het BAHA hoortoestel anders zijn dan die van een luchtgeleidingstoestel. Het kan wel een paar maanden duren voordat men gewoon is aan deze verschillen.
Verzekering
De kosten voor de ingreep en de botschroef worden door de ziekteverzekering gedragen.
Bepaalde hospitalisatieverzekeringen betalen ook het hoortoestel terug wanneer ze aanvaarden dat het hoortoestel deel uitmaakt van de ingreep.
De tussenkomst van de gewone ziekteverzekering voor het BAHA hoortoestel is dezelfde als die voor de luchtgeleidingstoestellen.