De stapedectomie of stapedotomie is een ingreep van het middenoor waarbij een vastzittende stijgbeugel (derde beentje van het middenoor) wordt vervangen door een kunststofstijgbeugel.
Bij wie wordt de stapedectomie aangeraden?
De ingreep wordt meestal uitgevoerd bij mensen die lijden aan een otosclerose of otospongiose. Deze aandoening zou bij 5 à 10% van de blanke bevolking in min of meerdere mate voorkomen. Bij de otosclerose treedt er een langzame verkalking op ter hoogte van het ovale venster waar de voetplaat van de stijgbeugel moet kunnen bewegen. Door de verkalking gaat de beweeglijkheid van de stijgbeugel over jaren langzaam afnemen en voor een gehoorsdaling zorgen op de lage tonen. De verkalkingen die zich in het slakkenhuis bevinden zorgen bij een aantal otosclerose patiënten voor een bijkomend verlies van het gehoor op de hoge tonen ten gevolge van een aantasting van de hoorcellen van het binnenoor. Deze gehoorvermindering wordt door de stapedectomie niet verholpen. Naast gehoorsverlies veroorzaakt de otosclerose ook dikwijls een oorsuizen. Dit oorsuizen kan door de ingreep verminderen of wegblijven. De diagnose van otosclerose gebeurt door de oormicroscopisch onderzoek, gehoortesten en door beeldvorming (CT-scan)
Hoe verloopt de stapedectomie
Onder algemene narcose wordt via de gehoorgang het middenoor geopend.De stijgbeugelbovenbouw wordt verwijderd. Na maken van een kleine opening in de voetplaat van de stijgbeugel wordt een kunststijgbeugel geplaatst.
Om duizeligheid of pijn na de ingreep te vermijden wordt tijdens de ingreep de nodige medicatie toegediend. De duizeligheid treedt niet altijd op en verdwijnt steeds.
Daags na de ingreep wordt het hoofdverband door een klein oorverband vervangen.
Na een week wordt het inwendig oorverband uit gehoorgang op de consultatie verwijderd .
Belangrijk om te weten
De werkonbekwaamheid na stapedectomie duurt drie weken.Het verblijf in het ziekenhuis bedraagt twee à drie dagen.Na de stapedectomie GEEN fysische inspanningen (heffen, persen, hoesten) gedurende 4 weken.Na de ingreep kan er een tijdlang een overgevoeligheid voor geluiden bestaan. Deze ongemakken verdwijnen spontaan.Vliegtuigreizen zijn de eerste twee maanden na ingreep verboden.Het oor moet droog blijven tot de gehoorgang voldoende is genezen. Bij koorts of pijn contact opnemen met de dienst NKO op 051425153 of met de spoedopname van het Sint Andriesziekenhuis Tielt 051425067.