Wat?
Een trommelvliesperforatie is een gaatje in het trommelvlies. Dit gaatje ontstaat na doorgemaakte infecties (middenoorontsteking) , na ongeval (vb. kwetsuur door wattenstaafje, ontploffing, slag op het oor) of als zeldzame complicatie na het plaatsen van een trommelvliesbuisje. De grootte van zo’n gaatje gaat van speldenprik tot bijna volledige verlies van het trommelvlies.
Wat zijn de klachten
- Gehoorvermindering
- Oorsuizen
- Bij infectie oorloop
- Soms zijn er geen noemenswaardige klachten.
Hoe wordt een gaatje in het trommelvlies vastgesteld
De diagnose van de trommelvliesperforatie gebeurt door de oormicroscopisch onderzoek. De terugslag op het gehoor wordt gemeten door middel van gehoorstesten. (Audiogram, tympanometrie)
Waarom behandelen
Het middenoor is de ruimte die zich achter het trommelvlies bevindt. Bij gesloten trommelvlies worden de gehoorsbeentjes en de middenoorstructuren afgeschermd van de buitenwereld. Bij trommelvliesperforatie kan bij het binnenvloeien van water tijdens bad, douche of het zwemmen een infectie van het middenoor ontstaan. Sommige van deze infecties kunnen ook het binnenoor, de aangezichtszenuw en de smaakzenuw prikkelen of beschadigen. Bij een trommelvliesperforatie wordt daarom een sluiting van het gaatje aangeraden als er geen tegenindicaties zijn voor algemene narcose of ingreep. Bij kinderen wordt meestal gewacht tot de leeftijd waarop een nabehandeling in de consultatie mogelijk is en tot op het ogenblik dat de middenoorontstekingen en de bovenste luchtweginfecties wegblijven. Dit is meestal vanaf de leeftijd van zes à zeven jaar.
Behandeling van trommelvliesperforatie
De behandeling van een trommelvliesperforatie bestaat uit een operatieve sluiting van het gaatje. Deze ingreep wordt Myringoplastie genoemd. Via de uitwendige gehoorgang wordt het trommelvlies hersteld met een kraakbeenvliesje of een schijfje bestaande uit verdund kraakbeen met kraakbeenvlies. Dit materiaal is afkomstig van het kraakbeen aan de ingang van de gehoorgang en is dus eigen lichaamsmateriaal. Deze ingreep wordt onder algemene verdoving uitgevoerd en kan in dagopname worden uitgevoerd.
- Om duizeligheid of pijn na de ingreep te vermijden wordt tijdens de ingreep de nodige medicatie toegediend.
- Daags na de ingreep wordt het hoofdverband door een klein oorverband vervangen.
- Na een week wordt het inwendig oorverband uit gehoorgang op de consultatie verwijderd .
- Ambulante controle na ingreep is noodzakelijk om een goede genezing te bekomen.
Belangrijk om te weten
De werkonbekwaamheid na myringoplastie duurt drie weken.Na de ingreep geen fysische inspanningen of sport (heffen, persen, hoesten) gedurende 3 weken.Het oor moet droog blijven tot de gehoorgang en het hersteld trommelvlies voldoende zijn genezen. Zwemmen is maar opnieuw mogelijk nadat het trommelvlies opnieuw is genezen. Meestal moet men minstens twee maand wachten met het zwemmen. Bij koorts, pijn of duizeligheid contact opnemen met de dienst NKO op 051425153 of met de spoedopname van het Sint Andriesziekenhuis Tielt 051425067.