Bij zwaar aangeboren gehoorverlies of latere zware aantasting van de hoorcellen van het binnenoor (door ziekte of schadelijke invloeden) kan de gehoorzenuw door middel van een cochleair implant worden gestimuleerd.
Wanneer en bij wie?
Bij zware aangeboren slechthorendheid (erfelijke oorzaak of infecties tijdens zwangerschap) wordt zo snel mogelijk overgegaan tot implantatie omdat de uiteindelijke resultaten van de implantatie beter zijn bij vroegtijdige stimulatie van de hoor- en spraakcentra in de hersenen.
Bij pasgeborenen gebeurt bij Kind en Gezin een ALGO-test die toelaat om gehoorproblemen vroegtijdig op te sporen. Bij afwijkende ALGO-test of risico voor aantasting van het gehoor (vb. aangeboren cytomegalie-virusinfectie) voeren wij op onze dienst een BERA onderzoek uit. Bij dit onderzoek wordt tijdens kunstmatige slaap de werking van de gehoorszenuw en de hoorbanen nagegaan.
Wanneer er bij bestaande spraak (goed ontwikkelde hoor- en spraak-centra in hersenen ) een zware slechthorendheid optreedt ten gevolge van erfelijke factoren, ziekte, beschadiging door schadelijke stoffen of door lawaai, kan ook een cochleaire implantatie uitgevoerd worden waneer de klassieke hoorapparaten geen voldoende gehoorverbetering bieden. De revalidatie verloopt in dit geval gemakkelijker gezien er reeds een goede centrale verwerking van de stimuli bestond.
Hoe werkt een cochleair implant?
Op vandaag bestaat de cochleair implantie uit een uitwendig deel (microfoon) en een inwendig deel (spraakprocessor en elektrode) Met een magneet worden beide delen doorheen de huid bij elkaar gehouden.
Bij de plaatsing een cochleair implant wordt door middel van een ooroperatie een elektrode in het slakkenhuis gebracht en verbonden met een ingeplante spraakprocessor. De spraakprocessor vertaalt de geluiden die door een uitwendige microfoon worden opgevangen in elektrische informatie die via de elektrode naar de gehoorzenuw wordt doorgegeven.
De hersenen kunnen zo opnieuw gestimuleerd worden door uitwendige geluiden.
Wat kost een cochleair implant?
De kosten voor de plaatsing van een cochleair implant worden door de ziekteverzekering terugbetaald na indiening van een gemotiveerd dossier. Op vandaag ligt de kost van de cochleaire implantatie rond de 22.000 Euro.
Revalidatie
Na de ingreep komt dan een fitting van het uitwendig gedeelte met de spraakprocessor, hoortraining en spraaktherapie in gespecialiseerde centra .
Hoe werken wij?
De plaatsing van een cochleaire implantatie wordt wegens de beperkte indicaties en de hoog gespecialiseerde nazorg nog niet uitgevoerd in ons ziekenhuis. Bij indicatie verwijzen wij door naar de nabijgelegen centra waar een CI team de begeleiding (diagnose, aanvraag bij ziekenfonds, operatie en revalidatie) verzekert.